Milijarder, filantrop

Uh kako lepo zvuče ove reči pojedinačno, a tek ovako u nizu… Milijarder, filantrop … nemam neki dobar primer kojim bi ilustrovao, a ne bih da preterujem (ni u jednom smeru). Elem, po medijima često čujemo za milijardere da su i filantropi. A da li stvarno jesu to?!

Milijarder – čovek koji na bankovnom računu ima bar 1.000.000.000,00 neke dobrostojeće valute.

Sad pošto je definisan pojam milijarder, ostaje nam filantrop.

Filantrop – Čovekoljubac, odnosno osoba koja voli ljude naziva se filantrop.

Ispada da je vrlo logično da ove dve reči idu u paru, jer kada si milijarder, sigurno onda i voliš one na kojima si zaradio te milijarde. Eno, ubiše se milijarderi da podele svoje teško zarađene milijarde, pa tako zbog njihovog dobročinstva više nema gladnih u svetu. Aj, šta je glad, platiš svima po burek i jogurt i rešena stvar. Nema žednih u svetu, eto svako selo na planeti može da si iskopa bunar i da se kupaju svaki dan po 5 puta dnevno. Nema veze što je pored npr. rudnik kobalta i da je taj isti rudnik zeznuo podzemne vode, pa su se i bakterije preselile u lepše krajeve. Nema bolesnih… Uh! Da ne počinjem sad tu temu!

Tako pre neki dan izlete čika Bili zvani Pendžer u narodu, kažu za njega milijarder i filantrop… Dobro, činjenica da je obrnuo milijarde na Pendžeru. Ceo svet koristi Pendžer jer kuća bez pendžera ne biva. Kako da ti uđe promaja (s oproštenjem).

Malo se prepračunao kad su naši prostori u pitanju, pa svi dobro znamo šta je piraterija, ali se čika Bili sigurno dosetio kako da refundira tu našu snalažljivost opet u svoju korist.

Nije mi jasan onaj drugi deo, filantrop… Koga bre taj voli. Pendžer prvi put videh odavno i od tog prvog susreta još me glava boli. A zamisli kolike glavobolje još čekaju u redu za sve ove godine korišćenja. Jednostavno je to nelogično, da Pendžer napravi neko ko te voli… A ne ne, nećeš ti Dobrinka da zajebeš.

Nego aj to na stranu, to su moje lične frustracije. Al ne vidim da deli ‘leba i masti po Africi ili Indiji, tamo gde mnogo voli da obitava i provodi godišnje odmore od napornih mu dana u kancelariji. Možda ga i neki šaman leči od hemoroida, il oslobađa stresa što su mu klepili novog poršea 3 dana nakon što ga je kupio jer koristi njegov prilagođeni Pendžer? Ko bi to znao…

U Indiji popi čovek silne tužbe. Digla se kuka i motika na njega. Sad da’l će njegove milijarde da to reše… Valjda ih zato i ima. A u Afriki čini mi se da mu se sprema jedan ražanj – neomašćen, jer ono što nudi dobrim ljudima Afrike ne liči na hranu, možda samo malo na vodu, ali su bočice premalene da utoli žeđ.

I tako sedim zbunjen i sluđen jer se i na globalu, da ne kažem globusu događaju slična sranja kao po našem sokaku.